A környezettudatos design sötét oldala


A környezettudatos design sötét oldala

Egy környezettudatos webdesigner célja, hogy olyan módszereket keressen és alkalmazzon a munkája során, amelyekkel csökkenteni tudja a weboldal energia fogyasztását, miközben az kiváló felhasználói élményt nyújt a látogatóinak. Szép kihívás, ugye? 🙂 De miért is fontos ez, hogy néz ki a gyakorlatban és mi köze hozzá a kijelzőknek? Tényleg minden weboldalnak sötétre kellene váltania? Olvass tovább és kiderül… 

Honnan is indult ez az egész?

A 2000-es évek elején a Föld napja alkalmából a Google sötét designra váltott a megszokott fehér kezdőkép helyett. A lépést azzal magyarázta, hogy a sötét megjelenés betöltése sokkal kevesebb energiát igényel a felhasználók számítógépétől, mintha az egész képernyő fehér lenne. Ez persze azonnal felkeltette a környezettudatos designerek figyelmét és egy egészen új irányt alakított ki a webdesign-on belül.

Nem sokkal később viszont a régi típusú katódsugárcsővel ellátott (CRT) kijelzőket felváltották a modernebb és energiafogyasztás szempontjából jóval hatékonyabb LCD kijelzők.

A legfontosabb különbség, hogy az LCD kijelző minden esetben használ háttérvilágítást. függetlenül a megjeleníteni kívánt design színétől, szóval akkor is ha mondjuk az egész oldal fekete… Tehát a sötét webdesign energiakímélő szerepe ezzel leköszönt és feledésbe is merült… de nem végleg!

A sötét oldal újra figyelmet kapott

Az OLED kijelzők megjelenése ismét változást hozott. A kijelző különlegessége, hogy az egy “fix” háttérvilágítás helyett minden egyes pixel egy külön LED égő, ami csak akkor világít, amikor szükséges. Ez egyrészt jobb képminőséget biztosít és újra él az irányelv, miszerint a sötétebb design, kevesebb energiát igényel. Hiszen minél több sötétebb árnyalatú pixel szerepel egy oldalon, annál kevesebb LED-nek kell világítania. 

63%-kal tovább bírja a telefonod, ha sötétre váltasz

Csúcsminőségű megjelenés, alacsonyabb energiaigény… ezek mellett megjelent egy másik fontos szempont, mégpedig az akkumulátor kímélése.

A mobilok esetében ugyanis kulcsfontosságú kérdés, hogy hogyan tudunk “takarékoskodni” az akkumulátor idővel, hogy minél hosszabb ideig számíthassunk a készülékre.

Ha sötétebb a kijelző, akkor azon túl, hogy a környezetünket védjük, a telefonunk is lassabban merül majd. A Google felmérése szerint a Google maps applikációjuk pl 63%-kal kevesebb energiát fogyaszt éjszakai módban egy OLED kijelzős telefonon, mint az alap megjelenéssel.

Sötét vagy világos? Ennyi az egész?

Nem egészen… egy kétpólusú, szinte fekete-fehér világ végtelenül unalmas lenne, az online térben is. 🙂 

A színek kiválasztásánál viszont ez egy újabb szempontot jelent. A tervezésnél már nem csak a márkaépítést, a brand identitást és a marketing szempontokat vesszük figyelembe, hanem a környezetvédelmet illetve az energiafelhasználást is.

A legtöbb energiát természetesen a fehér háttérrel készült oldalak veszik igénybe, ezt követik a kék árnyalatok. Ebből a szempontból kedvezőbbek a zöldes, pirosas árnyalatok és természetesen a sötét színek, minél közelebb a feketéhez.

Egy webdesign “dark” változata 10%-kal több energiát tud megspórolni a világos verzióhoz képest.

Ezért tehát, ha számodra is fontos szempont, hogy az online megjelenésed, a weboldalad arculata környezettudatos legyen, érdemes a sötétebb színeket előtérbe helyezni.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy el kellene felejtened a vidám, színes megjelenést, hiszen ez így is megvalósítható.

Mindezek mellett persze fontos szem előtt tartanunk a funkcionalitást is, és azokban az esetekben, ahol kiemelten fontos egy szöveg könnyed feldolgozása, érdemes a világos háttérnél maradni. Az emberi szem számára ugyanis ez a legkönnyebben olvasható. A sötét háttéren világos betűk rövidebb idő alatt “kifárasztják” a szemünket. Bár itt sokat számít a megfelelő kontraszt beállítása is.

Természetesen ezt nem kell egyedül kitalálnod

Egy minden szempontnak megfelelő arculat kialakítása nem egy könnyen összedobható dolog. Szakértelmet, tapasztalatot és odafigyelést igényel. 

Ha úgy érzed, pontosan erre van szükséged és szeretnéd egy következő szintre emelni a vállalkozásod vizuális megjelenését, írj nekem itt!

A cikkben szereplő információk forrása: Wholegraindigital


Kövess engem instagramon is!