A profi megjelenés 3 titka


A profi megjelenés 3 titka

Mindenki szeretné profi módon képviselni a vállalkozását az online felületeken. Legyen szó akár weboldalról, közösségi média posztokról vagy a hirdetésekhez használt kreatívokról. De mit tehet a vállalkozó, akinek ugyan igénye van a profi megjelenésre, a pénztárcája még nem engedi meg, hogy egy designerrel dolgozzon együtt és kiszervezze ezeket a feladatokat? A helyzet az, hogy az igényes megjelenéshez nem feltétlenül és nem minden esetben szükséges designer. Úgy tűnhet, hogy magam ellen beszélek.. De a célom, hogy vállalkozások online is az általuk képviselt üzenethez méltó módon jelenjenek meg. Akkor is, ha kezdőként ezt maguknak kell megoldaniuk.

A következő tippek, talán apróságnak tűnnek majd, de hasznosak lehetnek kezdő vállalkozóknak, induló márkáknak, hogy már az első perctől stílusosan képviseljék a számukra fontos értékeket.

A kevesebb több…

Akár weboldalról, akár social media posztokról, akár egy e-bookról vagy dokumentumról van szó, ez a legfontosabb elv, amit érdemes szem előtt tartanod a tervezésnél: a kevesebb, több!

Hiába tetszik 3-4 betűtípus is és nem tudsz dönteni a színek között sem, nem érdemes az összeset használnod. 

Általános szabálynak tekinthetjük, hogy ne alkalmazzunk 2-nél több betűtípust és 3-nál több színt. Válassz egy betűtípust a címsorokhoz és egyet a szöveges tartalmakhoz. Esetleg lehet ezeken kívül egy kiegészítő elemként, de kezdőként ezzel nem javaslom a kísérletezést, mert könnyen zsúfolt hatást érhetünk el.

Hasonló a helyzet a színek esetében: válassz egymáshoz illő, egymással harmonizáló színeket (pl. ugyanannak a színnek a különböző árnyalatait vagy komplementer szín párokat). 

Ha túl sok színt, túl sok betűtípust alkalmazol, zavaros lehet a végeredmény és amellett, hogy nem lesz kellemes a szemnek, nem tud érvényesülni maga az üzenet sem.

Egységes stílus

Még designerek között is előfordul, hogy nem figyelnek az ilyen részletekre, ezért ha te megteszed, máris sokkal stílusosabbak lesznek a tartalmaid!

Ha a weboldaladon vagy valamilyen grafikai anyagban különböző ikonokat szeretnél használni illusztrációként, figyelj rá, hogy azonos stílusú ikonokat válassz! Különösen ha egymás mellett fogod használni őket. Ha az első egy vékony vonalakból álló, “nőiesebb” ikon, próbálj ehhez igazodni és ne tegyél mellé egy vastagabb, szögletesebb, “erősebb” ikont!

Fotók és képek

Akár saját fotókkal, akár stock fotókkal dolgozol, itt is fontos az egységes megjelenés. Mit is jelent ez? Ha megvannak a brand színeid és az a hangulat, ami jellemző a vállalkozásodra, ehhez illeszkedjenek a használt fotók is! Érdemes lehet egy saját presetet használni a fotóidon az egységes hatás érdekében. Stock fotók esetében pedig jó, ha a fotók színeiben illenek az arculathoz. Tehát ha pl. a márkád fő színe a ciklámen, akkor érdemes olyan képeket választanod, ahol szintén ez a szín dominál.

Ha ezeket betartod, az összhatás sokkal stílusosabb lesz! 

Viszont ha úgymond biztosra mennél, nincs rá elég időd vagy csak nem érzel affinitást, hogy ezzel foglalkozz, bízd rám a weboldalad kialakítását!


Kövess engem instagramon is!