Design vagy tartalom – melyik a fontosabb?


Design vagy tartalom - melyik a fontosabb?

Amikor vállalkozást indítasz vagy a meglévőt szeretnéd egy következő szintre emelni az online térben és ehhez kivitelező partnert keresel, nagy eséllyel kétféle táborral találkozol. Az egyikbe tartoznak azok (a főleg grafikusok, designerek, arculattervezők), akik szerint egy professzionális logó és egységes arculat nélkül a vállalkozásod kudarcra van ítélve. A másikba pedig azok, akik a tartalomról, szövegekről állítják ugyanezt. De vajon kinek van igaza és mivel kezdd, ha jól akarod csinálni?

5 századmásodperc alatt döntenek a weboldaladról…

Ez a másodperc huszad része. Egy néhány évvel ezelőtt végzett kutatás szerint ennyi idő alatt alkotnak véleményt a látogatók egy weboldalról. Az első benyomás tehát mindent visz. Így nincs sok időd meggyőzni arról, hogy valóban értékes számára, amit nyújtani tudsz

A kutatás során viszont azt is megállapították, hogy ha a másodperc tört része alatt a látogató úgy dönt, tetszik neki az oldal vizualitása, akkor ezzel a pozitív érzéssel fordul az oldal további részei, tartalmai, például a szövegek felé is. És ezzel el is érkeztünk a cikkem fő gondolatához: a két dolog, a design és a szöveg kölcsönösen hatnak egymásra és kiegészítik egymást. Ezért nehéz úgy beszélni róluk, mint szigorúan különválasztott területekről. Sorrendet felállítani pedig még nehezebb, már ha egyáltalán lehetséges.

A szavak ereje sem elhanyagolható

Beszéljünk azért a szövegekről is, hiszen az előbb már megállapítottuk, hogy a hatékony online megjelenés messze nem csak egy ízléses designt jelent. 

Még ha egy erős, önazonos arculattal meg is nyered magadnak a látogatót, ez a kapcsolódás nem lesz igazán tartós, ha rövid időn belül kiderül számára, hogy a tartalmi rész gyengébb, és nincs összhangban azzal a minőséggel, amit a design ígér. 

A szavaknak ugyanis ereje van és épp úgy, ahogy az oldaladon meghatározott színeket, betűtípust, stílust használsz, a szövegek esetében is szükség van erre a tudatosságra. Hiszen a márkád személyiségének a szövegeidben is jelen kell lennie. A mondataidnak egymásba kapaszkodva kell végigvezetniük az olvasót a design által kijelölt úton.

Esztétika és funkcionalitás

Letisztult. Átlátható. Egyértelmű. Olyan kulcsszavak ezek, amelyeket szem előtt tartva a webes megjelenésünk hatékonyan szolgálja majd a céljainkat. Mindhárom szempont érvényes a designra és a szöveges tartalomra egyaránt. A túlbonyolított részletesség és az átláthatatlan káosz mindkét területen zavart okoz vagy legalábbis nem segít a látogató bizalmának elnyerésében.

Kéz a kézben, együtt a sikerért

Végeredményben megállapíthatjuk, hogy egyik sem fontosabb a másiknál. A tudatosan összeállított szövegek és az igényes megjelenés egyike sem hagyható ki a képletből. A cél egy sikeres és jövedelmező online jelenlét megteremtése.

Szóval, ha úgy érzed itt az ideje egy kis ráncfelvarrásra a weboldaladon, esetleg teljes arculattervezést szeretnél, kérj tőlem árajánlatot! Ha pedig új szövegekre lenne szükséged, de nem találod a szavakat, ajánlok egy szövegírót is!

Kutatás forrása: Sg.hu/cikkek/it-tech


Kövess engem instagramon is!