Ezek egy UX designer legfontosabb feladatai


Ezek egy UX designer legfontosabb feladatai

Minden designer UX-es is? Könnyen levonhatjuk ezt a következtetést, ha elkezdünk keresgélni a neten, vagy szétnézünk a Linkedin-en, de a valóság azért nem ilyen egyszerű. A UX design több tudományágat is magában foglal, nehéz rövid és átfogó definícióval ellátni. Ebben a cikkben röviden összefoglalom a lényeget és mindazt, amit megbízóként érdemes tudnod a designer szakma ezen ágáról.

Szóval, mi is az a UX design?

A user experience design a 90 es évek óta létező fogalom. Szó szerint a felhasználói élmény tervezését jelenti. Tulajdonképpen a név el is mondja a legfontosabbat erről a szakmáról: tervezés a felhasználói igényekre építve. De azért ezt még egy kicsit kifejtem. 🙂

UX designerként a fő feladatunk a felhasználói élmény megtervezése és optimalizálása.

A legfontosabb cél, hogy a weboldal (jól) használható legyen. Tehát hiába mutat nagyon szépen egy háttér vagy más grafikai elem, ha rontja az oldal hatékonyságát, a felhasználók nem találják meg például a gombot, ami továbbviszi őket a vásárlási folyamatban.

Ha UX designerként tervezünk, mindent ezzel a szemmel vizsgálunk. 

A felhasználói igény az elsődleges szempont. Minden más csak ezután jön.

“Lásd meg az embereket a kódokon túl!”

Ez egy igen fontos tanács, amit szem előtt kell tartania minden designer tanulónak. Eleinte ugyanis hajlamosak vagyunk elveszni a kódok és technikai beállítások vagy épp a vizuális megjelenés tengerében és ilyenkor emlékeztetnünk kell magunkat, hogy végeredményben mégiscsak felhasználóknak, embereknek tervezünk, ezért fontos megismernünk a lehető legalaposabban az igényeiket.

Minden UX designer webdesigner, de ez fordítva nem feltétlenül igaz.

A UX-es pozíció mondhatjuk, hogy egy következő lépcsőfok vagy egy specializált irány, amit egy webdesigner választhat, ha szeretne jobban elmélyedni a funkcionális igényekben és szeretné, hogy amit tervez, az valóban használható és hatékony eszköze legyen a megbízó online marketing rendszerének, támogassa az előzetesen meghatározott üzleti és marketing célokat.

Fontos tehát összhangot teremteni a stílusos megjelenés és a funkcionalitás között. Szóval ezt csinálja egy UX designer. 🙂 

“Jó, de mit csinálsz konkrétan?”

Ezt a kérdést sokszor hallottam már, hiszen elsőre a UX designer kicsit megfoghatatlan dolognak hangzik, főleg, ha nem online területen mozog az illető. Szóval nézzük a legfontosabb feladatokat.

A munkánk nagyon fontos része a kutatás, a felhasználói szokások megfigyelése, elemzése. Ebből kifolyólag rendelkeznünk kell pszichológiai ismeretekkel is és tudnunk kell rendszerben, folyamatokban gondolkodni

Egy webdesigner legfontosabb feladatai:

 • weboldal megjelenésének kialakítása
 • online arculati elemek tervezése
 • egymáshoz illő betűtípusok kiválasztása
 • webergonómia szempontjainak szem előtt tartása
 • reszponzivitás (minden felületen megfelelő megjelenés)
 • HTML és CSS kódok ismerete

… és ami a UX designer feladata:

 • felhasználó központú tervezés
 • analitika, elemzések, felhasználó igények vizsgálata, kutatása
 • interakció tervezés
 • folyamatok tesztelése
 • felhasználói útvonalak tervezése
 • drótváz készítése
 • tartalom struktúra kialakítása
 • együttműködés UI designerrel, fejlesztővel (előfordul az is, hogy egyetlen szakember végez minden feladatot)

És a UI designer…?

Ha már itt tartunk, érdemes szót ejtenünk a UI design-ról is, hiszen szorosan kapcsolódik az előzőekhez. Míg a UX designer a felhasználói élmény tervezésén és kialakításán dolgozik, a UI-os kolléga a felhasználói felület (weboldal, webáruház) vizuális megjelenéséért felelős. Ő nem végez mélyreható kutatásokat, nem elemez és nem tervez folyamatokat. A fő feladata, hogy a megjelenés professzionális, arculathoz illő legyen és a funkcionalitást is támogassa. Kicsit több a grafikai része, míg az előzőnek az adatok, számok, kimutatások fontosak.

Azt is mondhatnánk, hogy a UX feladata a folyamat és a működés, a UI-é pedig a megjelenés.

Nehéz feladat, hiszen egy élményt 100%-ig lehetetlen előre megtervezni. 

Nem olyan, mint egy grafikai anyag. A felhasználói élmény rendkívül sok összetevőből áll, lehetetlen is lenne felsorolni. Ide tartozik például az alapvető elvárásokon túl az is, hogy milyen érzéseket keltenek a színek, a használt képi elemek, milyen kommunikációt folytat a márka a közösségi médiában, milyen a navigáció az oldalon, milyen hatások érik a látogatót, milyen információkkal találkozik a márkával, céggel kapcsolatban még mielőtt a weboldalra érkezik… Ezért fontos egységben gondolkodni és UX designerként folyamatosan vizsgálni, kutatást végezni, elemezni.

Összetett, de nagyon izgalmas terület, amit én azért kedvelek, mert megvan benne a kreatív tervezés és a szép dolgok alkotása, ugyanakkor fontos része a háttér vizsgálata, az adatok, elemzések kiértékelése. 

Ez garantálja, hogy amit tervezek nem csak egy igényes, önazonos weboldal, hanem egy jól működő, felhasználóbarát rendszer, ami támogatja a márkád céljait.

Ha neked is erre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot és kérj ajánlatot itt! 


Kövess engem instagramon is!