Gyors oldalbetöltés = megrendelők megtartása?


Gyors oldalbetöltés = megrendelők megtartása?

Maximum 2 másodperced van. Ennél többet ugyanis ritkán várnak a látogatók egy weboldal betöltődésére, főleg mobilon. Elcsépelt közhely, de a “mai rohanó világunkban” tényleg állandóan rohanunk és mindent azonnal akarunk. Míg 10 éve még türelmesen várakoztunk a betárcsázós internet előtt, ma már bosszankodva zárjuk be az oldalt, ha nem elég gyors.

De miért is lett ennyire kulcsfontosságú tényező a sebesség? Vállalkozóként persze nem engedheted meg magadnak, hogy a lassúság miatt látogatókat veszíts, de nem ez az egyetlen szempont, ami miatt érdemes figyelned rá…

Szóval miért is fontos a gyors betöltődés?

A látogatók miatt

Látogatókat, akár potenciális megrendelőket veszítesz minden másodpercben, amíg a weboldalad nem tölt be. Az esetek nagy részében a felhasználók nem várnak túl sokáig, már kattintanak is tovább és nézik a következő jelöltet, keresik azt, aki hatékony megoldást nyújt pont az ő problémájukra, lehetőleg gyorsan. 

A Google miatt

Az utóbbi években számos algoritmus frissítés történt a Google-nál, és egyre inkább előtérbe került az oldalak sebessége. Hiszen számukra fontos, hogy a keresőben talált oldalak megfelelő felhasználói élményt nyújtsanak a netezőknek. Ezért van az, hogy a weboldal sebessége fontos tényező a keresőoptimalizálás szempontjából is.

A marketing stratégiád miatt

Hiába készítesz szuper hasznos letölthető anyagokat és érdekes, tartalmas blogbejegyzéseket, ha a weboldalad lassúsága miatt ezek végül nem jutnak el azokhoz, akiknek szántad. Így minden idő, energia és pénz, amit a kommunikációdba, hirdetéseidbe fektetsz feleslegessé válhat.

A környezetünk miatt

Természetesen ez a szempont sem maradhatott ki a listából, hiszen a munkám során is igyekszem szem előtt tartani azokat az értékeket, amelyek a magánéletben fontosak. Ilyen a környezettudatosság is. Elsőre talán nem gondolnád, de a weboldal sebessége is hat a környezetünkre. Például ha az oldal tele van nagy fájl méretű képekkel és grafikákkal, túl sok dinamikus elemmel, lassabban fog betöltődni és mindaz több energiát fog igénybe venni. Tehát több erőforrást igényel, ahogy a feleslegesen bonyolított felhasználói útvonalak is.

Érdekel, hogy lehet környezetbarát egy weboldal? Olvasd el ezt a cikkem!

Hogyan lehet gyorsítani a sebességet?

“Jó, de akkor mit lehet tenni?!” – most már beszéljünk a megoldásról is. 🙂 

Az első számú teendő, hogy olyan tárhelyszolgáltatót válassz, aki biztosítani tudja a megfelelő sebességet. Illetve ha a környezetünkre is figyelnél, ajánlok néhány környezetbarát tárhelyet ebben a bejegyzésben!

Általánosságban elmondható, hogy érdemes a képeket, grafikai elemeket optimalizálni a feltöltés előtt. Ezt megteheted a legtöbb képszerkesztő program vagy más (akár online) szoftverek segítségével. Ilyen például a tiny png: https://tinypng.com/

Ahol csak lehet, használj szöveget a feliratozott képek helyett, ez ugyanis kevesebb energiát igényel a betöltéskor. 

Hosszasan lehetne még sorolni a gyorsítással kapcsolatos tippeket és tanácsokat, a CSS és HTML kódolás részleteivel, a sablonok és a pluginok kiválasztásával, de azt gondolom vállalkozóként a legfelelősségteljesebb döntés az, ha ezekben személyre szabott segítséget kérsz. 

Teszteld az oldalad!

Ha van már weboldalad, érdemes megnézned milyen eredményt ér el a Google gyorsasági tesztjén: https://pagespeed.web.dev/

Érdemes összekötnöd a Google Search Console-lal, értesítést is kapsz az esetleges problémákról, így a nem megfelelő sebességről is.

Javítanál az eredményen? Vagy szeretnéd egyből jól kezdeni? Vedd fel velem a kapcsolatot és segítek, hogy gyors, megbízható ugyanakkor környezetbarát weboldalad legyen!


Kövess engem instagramon is!