Hogyan lehet egy weboldal karbonsemleges?


Hogyan lehet egy weboldal karbonsemleges?

Egy 2019-es adat szerint összesen közel 2 milliárd weboldal létezik a világon és ez a szám napról napra, folyamatosan nő. Ezzel együtt persze növekszik a weboldalak mögötti tárhely szolgáltatók igénybevétele és az általuk környezetre gyakorolt hatás is.

De mik ezek a hatások, hát mégis hogy befolyásol bármit is egy weboldal, ami megjelenik a képernyőkön?! Elsőre talán furcsának tűnik, de valójában nagyon is kézzelfogható dologról van szó. A weboldalak működése ugyanis egyre több energiafelhasználást eredményez. De hogyan lehet ezt csökkenteni? Egyáltalán lehet-e egy weboldal karbonsemleges?

Lehet és a jó hír, hogy ma már vannak olyan webdesignerek, weboldalkészítők, akik kifejezetten figyelnek erre. Megmutatom, hogy pontosan hogyan teszik, tesszük mindezt, és milyen szempontokat veszünk figyelembe a tervezésnél a környezetbarát végeredmény érdekében.

A növekvő energia felhasználás olyan karbonlábnyomot eredményez, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha tudatosan foglalkozunk a jövőnk kérdésével.

Amellett, hogy a következő lista elemei környezetbaráttá teszik a weboldalakat még a felhasználói élményre és az oldal megjelenésére is kedvezően hatnak.

SEO és szöveges tartalom

A keresőoptimalizálás témaköre elsőre nem is igazán kapcsolódik a környezettudatossághoz, pedig ha belegondolunk nagyon is logikus, hogy helyet kap ebben a listában.
A SEO célja ugyanis, hogy a releváns érdeklődésű emberek minél célzottabban találjanak rá konkrétan arra az információra az oldalon, ami őket érdekli. Ha pedig ezt hatékonyan elérik, rövidebb idő alatt találják meg, amit keresnek, akkor kevesebb időt töltenek felesleges böngészéssel, ezáltal kevesebb energiát fogyaszt ez a folyamat és persze a felhasználók is elégedettebbek. Hasonló a helyzet a szöveges tartalmakkal is: mindig figyeljünk rá, hogy felesleges, értéktelen tartalommal ne “tartsuk a képernyő előtt” a látogatót. A weboldalra kerülő szövegek legyenek tudatosan összeállítva, az előzetesen meghatározott céloknak megfelelően.

UX design

A user experience-ről és a ux designer feladatairól korábban meséltem egy külön blogbejegyzésben (Ezek egy UX designer legfontosabb feladatai), most csak egy kis emlékeztető környezetbarát nézőpontból. Webdesignerként a célunk, hogy a weboldal használata egyszerű, egyértelmű legyen és a látogatók könnyen megtalálják az információt, amit keresnek, nagy számban végrehajtsák a célként kitűzött tevékenységet. Lehet ez a vásárlás, egy űrlap kitöltése, üzenet írása vagy egy dokumentum letöltése. A lényeg ebben az esetben is az, hogy felesleges plusz körökkel, oldalak betöltésével ne terheljük se a felhasználót se a környezetet, egyszerűsítsük le a folyamatot a hatékonyság érdekében.

Képek és videók mérete

A legnagyobb adatforgalmat a weboldalon elhelyezett képek és videók okozzák. Ezért érdemes megfontoltan bánni ezekkel az elemekkel. Egyrészt mindig optimális méretben feltölteni a képeket, felesleges túl nagy méretben, hiszen a nagyobb fájl méret, több energiát is fog igénybe venni és általában nem tesz hozzá a felhasználói élményhez. Másrészt pedig a tervezés során átgondolni, hogy hol van szükség valóban a képi tartalomra, van-e hozzáadott értéke, ki tudjuk-e váltani a fotót esetleg egy grafikával. Videó esetében figyeljünk rá, hogy ne induljon el automatikusan és próbáljunk rövid, hatékony videós tartalmakat készíteni, felhasználni.

Ha saját magad szeretnél javítani a weboldaladon, ezeken az oldalakon tudod optimalizálni a képeid méretét:

https://tinypng.com/

https://shortpixel.com/

Betűtípusok

A megfelelő betűtípusok kiválasztása fontos része a vállalkozás arculatának. Ha azonban az energiatakarékosság fontos szempont, érdemes egy “alap” betűtípust használni a weboldalon, hogy ne kelljen mindig betölteni a betűtípus fájlokat. Ilyen pl az Arial vagy a Times New Roman, amiket mindenki ismer. 

Persze design szempontból, ezeknél vannak sokkal látványosabb betűtípusok, én azt gondolom érdemes megtalálni ebben is az arany középutat. Túl sok különböző betűtípus használata egyébként sem javasolt a letisztult, elegáns megjelenés miatt, érdemes minimalizálni a variációk számát.

Tárhely

A tárhelyszolgáltató biztosítja a weboldal működését, ezért jelentős szerepe van a karbonkibocsátásban is. Ily módon, ha olyan tárhelyszolgáltatót választunk, ahol figyelnek a környezettudatosságra, megújuló forrásból nyerik az energiát, máris sokat tettünk karbonlábnyomunk csökkentéséért.

Erről és a zöld tárhelyek működéséről ebben a bejegyzésben olvashatsz bővebben. (Zöld tárhelyek)

A programozás, webfejlesztés területén is vannak olyan módszerek és megoldások, melyekkel már a weboldal alapja, a kódolás vagy a mobilverzió kialakítása is energiakímélő módon történik.

Sokan legyintenek, ha karbonsemleges weboldalakról van szó…

… de a fentiekből is látható, hogy több, kisebb módosítással is tehetünk valamit a környezetünkért és ezek a kis dolgok mindig összeadódnak. Ráadásul, ha a listában részletezett tanácsokat megfogadjuk, nem csak környezetbarát lesz a weboldalunk, hanem hatékonyabb és ennek eredményeképp sikeresebb is!

Épp ezért webdesignerként a munkám során igyekszem ezeket a szempontokat minél jobban beépíteni a tervezés folyamatába, hiszen mindez több nézőpontból is fontos. Ha hasonlóan vélekedsz a környezettudatosságról és szeretnéd, hogy a weboldalad ne csak stílusos és hatékony, hanem karbonsemleges is legyen, írj nekem itt és tervezzük meg együtt a környezetbarát weboldalad!

Van már weboldalad? Nézd meg, hogy mennyire karbonsemleges ezen a linken: https://www.websitecarbon.com/

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, szívesen segítek az átalakításban is!

forrás:  https://novekedes.hu/elemzesek/hany-weboldal-van-a-vilagon


Kövess engem instagramon is!