Hogyan lehet környezettudatos a vállalkozásod?


Hogyan lehet környezettudatos a vállalkozásod?

Egyre fontosabbá válik a vásárlók számára, hogy a választott termék vagy szolgáltatás környezettudatos legyen. Az utóbbi évek tapasztalatai is ezt mutatják, hiszen a magyar háztartások több, mint 70%-ában előfordult már, hogy inkább a magasabb árú, de környezetbarát terméket választották. Ez a tendencia pedig vélhetően csak fokozódni fog a következő években. Érdemes tehát átgondolnod, hogyan tudsz ehhez kapcsolódni a vállalkozásoddal. Több szempontból is persze. Hiszen azontúl, hogy egy jó ügyet szolgálhatsz és tehetsz valamit a környezetünkért, a jövőnkért, mindezzel a saját márkádat is erősíted.

Önazonos értékek adta versenyelőny vagy csak egy trend meglovaglása? 

Vannak akik kizárólag egy új marketing fogást látnak az ilyen törekvésekben, mások viszont örülnek ennek az irányzatnak és szívesebben választják azokat a cégeket, akik valamilyen módon támogatják a fenntarthatóságot és lépéseket tesznek érte.

Egy dolog biztos: fontos stratégiai szemponttá vált a környezettudatosság és nem csak a multik, hanem a kisvállalkozások számára is.

Egy friss felmérés szerint 2020-ban a vásárlók a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe veszik mielőtt döntést hoznak. Ezért tehát érthető módon, egyre több cég kezdte el kihangsúlyozni ezeket a “zöld” tulajdonságokat a reklámjaiban vagy a csomagolásokon.

Hogyan teheted környezettudatossá a vállalkozásod?

Természetesen nem az üzleti szempontok az elsődlegesek akkor, amikor környezetvédelemről, tudatosságról beszélünk, de vállalkozóként nem mehetünk el amellett, hogy mindezek a tevékenységek pozitívan hathatnak a cégünkre. 

Ha most azon gondolkozol: mégis hogyan alkalmazhatod ezt a saját vállalkozásodban, olvass tovább, összegyűjtöttem néhány ötletet!

Támogass egy projektet!

Előfordulhat, hogy úgy érzed, “egyedül” nem sokat tudsz tenni a fenntarthatóságért, nincsenek nagy, világmegváltó ötleteid. A jó hír viszont, hogy nem kell egyedül kitalálnod és megvalósítanod mindent! Jó néhány olyan szervezet létezik, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy egy fenntarthatóbb világban élhessünk és majd a gyerekeink is. 

Remek módja a felelősségvállalásnak, ha keresel egy olyan szervezetet, amelynek a célja összhangban áll a márkád értékeivel és szívesen támogatnád őket. 

Az együttműködés többféleképp is történhet: lehet tartós, amikor állandó partnerként dolgoztok együtt vagy lehet időszakos, amikor egy-egy kampány vagy projekt erejéig fogtok össze. 

Ilyen pl. ha azt mondod, hogy minden vásárlás összegének x %-ával támogatsz egy fa ültetés projektet (https://4trees.hu/faultetes/) vagy ha közös kampányt, gyűjtést indítasz egy szervezettel. így támogatva mondjuk az óceánok megtisztítását (https://www.4ocean.com/).

Hogyan fog ez igazán jól működni?

  • válassz olyan partnert, akivel a céljaitok azonosak és illeszkednek egymáshoz
  • határozzátok meg a feltételeket (minden vásárlás után jár a támogatás vagy csak bizonyos termékek esetében, hogy kerül elszámolásra, átadásra)
  • ha kampányokban gondolkozol, legyen egy fő cél és határidő (ebben a hónapban minden 5.000 ft feletti vásárlás összegéből x ft-ot az óceánok megtisztítására fordítunk)

Válassz környezetbarát alternatívákat!

Ha termékekkel foglalkozol, mindegy hogy fizikai üzleted vagy webshopod van, csomagoló anyagokra egészen biztosan szükséged van és valószínűleg meg is vannak erre a már bevált eszközeid. Viszont ha szeretnéd kicsit zöldebbé tenni a céged működését, ez az egyik első dolog, amin érdemes változtatnod, hiszen egy tudatos márka nem csomagolhatja műanyagba a termékeit. Gondoljunk csak a nagyobb áruházakra: több helyen is bevezették a papírtasakokat és a többször használható szövetzsákokat a nejlonzacskók helyett.

Szerencsére ma már sok környezetbarát alternatíva áll rendelkezésre, kezdve az újrahasznosított csomagolóanyagoktól egészen a lebomló ételtároló dobozokig.

Íme néhány cég, akik ebben tudnak segíteni:

Biocsomag, Ecocatering, Superstraw

Gondold újra a folyamataidat!

Mind a gyártás mind az “üzemeltetés”, cégvezetés tekintetében. Ide tartozik például a marketing is, ami alapvetően nem egy környezetbarát tevékenység… illetve nem volt az sokáig. Gondoljunk csak a sok papírra, csomagolásra, szórólapra… Persze ma már ez némiképp máshogy zajlik, de még mindig van mit tenni a káros hatás csökkentéséért.

Nem biztos, hogy mindent ki kell nyomtatni. Bőven elég ha e-mailben küldöd el a vásárlás összesítőt vagy a számlát, máris kevesebb papír kerül forgalomba.

Szállítással kapcsolatos dolgokat is megéri átgondolni. Ismerek olyan céget, aki az előfizetésben megvásárolható termékeit 2 havonta küldi, nem minden hónapban, ezzel a felére csökkentik a szállítással járó hatásokat és a költségeket is.

Vond be a vásárlóidat!

Ezekkel a környezettudatos lépésekkel elérheted, hogy közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a tudatos vásárlói réteggel, akik ezáltal úgy érzik, hogy bevonod őket és együtt tesztek lépéseket a fenntartható jövőért. Ha ügyesen, tartósan folytatja egy márka ezt a stratégiát (és természetesen valódi elköteleződés és értékek állnak mögötte), az hosszútávon a márkahűséget is növeli.

Mindezt persze érdemes megmutatnod a weboldaladon is és kiemelned a kommunikációd során.

Előnyként jelenítheted meg akár az újrahasznosított alapanyagokat, a környezetkímélő szállítást vagy a lebomló csomagolást is. 

Ha egy másik szervezettel közös kampányt indítasz, akkor is fontos, hogy minél jobban megmutasd ennek a részleteit: meséld el, hogy miért őket választottad, mi az a cél amiért közösen dolgoztok és amiben a vásárlóid is segíthetnek, készítsetek minél több tartalmat a közösségi felületekre és a weboldaladra, a blogodra is, hogy a vevőid azt érezzék, hogy ők is részesei ennek a folyamatnak és büszkék legyenek, hogy hozzád tartoznak!

Inspirációként érdemes egy pillantást vetni a 4ocean (https://www.instagram.com/4ocean/) Instagram oldalára, ahol rengeteg posztot és videót találsz arról, mire fordítják a támogatások összegét. 

Szóval, tudod már mi lesz a következő környezettudatos projekted? Ha segítségre van szükséged a webes részében, itt tudod felvenni velem a kapcsolatot!

Statisztikai adatok forrása: deloittemarketing


Kövess engem instagramon is!