Így írj profi brief-et a designerednek


Így írj profi brief-et a designerednek

Nem könnyű megtalálni azt a szakembert, aki megalkotja a vállalkozásod arculatát és olyanra formálja a vizuális megjelenését, ami méltón képviseli a márkád üzenetét.

A végeredmény azonban nem csak rajta múlik, hiszen ez egy közös alkotó folyamat, amiben neked is fontos szereped van. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy tudsz felkészülni a közös munkára és mit tehetsz azért, hogy a designered teljesen a márkádra hangolódva tudjon alkotni.

Mi az a brief?

A brief a kreatív szakemberekkel történő együttműködés első lépése. Egy (viszonylag) rövid dokumentum, amiből egyértelműen kiderül, mivel szeretnéd megbízni az illetőt, konkrétan mit vársz el tőle, mik a céljaid és bemutatja a vállalkozásod.

Ezeket érdemes átgondolnod, mielőtt ajánlatot kérsz!

Mire van szükséged?

Webdesignra, komplett weboldalra vagy webshopra, esetleg teljes arculatra vagy egy logóra? Legyél minél pontosabb!

Mi a vállalkozásod profilja?

Meséld el, minél konkrétabban, hogy mivel foglalkozol! Milyen problémát old meg a terméked vagy a szolgáltatásod!

Ki a célcsoportod?

Kik tartoznak jelenleg a vásárlóid, ügyfeleid közé, illetve kiket szeretnél leginkább elérni? Más megjelenés fog hatni a kisgyermekes anyukákra és más egy egyetemista, pályakezdő fiúra. Írd le az ideális vevőd minél pontosabban!

Mi a márkád üzenete?

Foglald össze egy-két mondatban, hogy mit szeretnél üzenni a termékeddel, szolgáltatásoddal! Mi az a legfontosabb gondolat, amit át szeretnél adni. Ez nagyon fontos, hiszen ezt a célt kell támogatnia a vizuális megjelenésednek is.

Mik a legfontosabb értékek, amiket képviselsz?

Sorold fel azokat az értékeket, amelyek fontosak számodra és alapjaiban határozzák meg a vállalkozásod működését! Ilyen az Apple-nek az innováció, A Volvo-nak a biztonság, és hogy hazai és “elérhetőbb” példát is írjak, a Manna szappannak a természetesség, vagy a Karolina kávézónak az elegancia és a családi hagyományok.

Milyen szavakkal írnád le a vállalkozásod?

Finom, nőies, letisztult? Esetleg játékos, színes, barátságos vagy határozott és minimalista? Igyekezz olyan szavakat összegyűjteni, amelyek leginkább jellemzik a márkádat és amit szeretnél vizuálisan is viszontlátni.

Mi volt eddig?

Ha van már weboldalad, logód, online kommunikációd, mutasd meg, milyen színeket, betűtípusokat, grafikai elemeket használtál eddig. Írd le azt is, hogy ezekből mi az, amit szeretsz és mi az, aminek mindenképp mennie kell. 

Van, ami tetszik? Mutasd meg!

Biztosan jártál már úgy, hogy láttál egy logót vagy egy ízléses névjegykártyát és azt gondoltad “Na, valami ilyesmi kellene nekem is!”. A legjobb, ha ilyen esetekben tudsz fotót (akár képernyőfotót) készíteni. Készíthetsz egy egész inspiráció mappát, olyan weboldalak képeivel, logókkal, fotókkal, grafikákkal, amelyekről úgy érzed közel állnak ahhoz, amit szeretnél!

Tiltólista

Az előző pont ellentéte is lehetne, hisz az inspiráló gyűjtemény mellett valószínűleg egy olyat is hamar össze tudnál rakni, amibe azok a vizuális anyagok kerülnének, amiktől rosszul vagy. Ha van olyan szín, stílus, forma, betűtípus, ami nagyon távol áll a márkádtól vagy valamilyen okból kifolyólag nem szeretnéd használni, azt is jelezd mindenképp!

A jó brief a sikeres együttműködés alapja

A felsorolt kérdések segítenek rendszerezni a gondolataid és ha rászánod az időt, mindet megválaszolod, a végére te is tisztábban fogod látni, mit is szeretnél! Nem beszélve a designeredről, aki minden bizonnyal hálás lesz a pontos brief-ért és értékelni fogja a felkészültséget. Mindezzel azonkívül, hogy megspórolsz jó pár egyeztetési kört, megalapozod a közös munka sikerét, hiszen ha tudjuk, hogy mi a cél, sokkal könnyebben fogjuk megvalósítani! 🙂 

Ha elkészült a brief-ed, várom a megkeresésed, hogy a következő szintre emeljük a vállalkozásod megjelenését! Itt kérj árajánlatot!


Kövess engem instagramon is!