Így ültess fát, akár a laptopod előtt


Így ültess fát, akár a laptopod előtt

A faültetés az egyik legfontosabb és legkézzelfoghatóbb dolog, amit megtehetünk azért, hogy a bolygónkat megőrizzük a következő generációk számára. Persze nem biztos, hogy erre a közvetlen környezetünkben van lehetőségünk és az sem, hogy mi magunk ragadunk ásót. Ma már rengeteg szervezet fedezte fel a környezetvédelem és a faültetés fontosságát, így őket támogatva te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy több fa legyen a világon. Kiket támogass, hová fordulj, ha szeretnél hozzájárulni a faültetéshez? Olvass tovább és megmutatom!

De egyáltalán, miért kell fát ültetnünk?

Miért fontosak a fák számunkra? Azontúl, hogy tisztábbá teszik a levegőt, árnyékot biztosítanak, kellemesebbé teszik az élőhelyünket és számos élőlény számára az otthont jelentik, a globális felmelegedés elleni küzdelemben is kulcsfontosságú szerep jut nekik, ugyanis folyamatosan segítenek a Föld hőmérsékletének csökkentésében.

Akár a klímaváltozás ellen szeretnél tenni, akár az állatok védelme fontos számodra, akár egy közösséget támogatnál, biztosan megtalálod azt a szervezetet, ami a legközelebb áll a céljaidhoz.

Néhány faültetés projekt, amire érdemes figyelni…

Itthon

MyForest

“A fák védenek minket, ezért mi védjük a fákat!

Csatlakozz, hogy legyen fád, csatlakozz, hogy legyen erdőd!” 

Ez olvasható a MyForest oldalán, ami tökéletesen összefoglalja mindazt, amiért dolgoznak.

Céljuk, hogy megduplázzák a Földön lévő erdők számát, ezzel megfékezve a globális felmelegedést. Az 1800-es években 3x annyi erdő volt a Földön, mint ma. Ezt az állapotot kellene újra elérnünk, ami fejenként 200 db fát jelentene (a teljes népességgel számolva).

Ha támogatnád a MyForest munkáját, erre több lehetőséged is van, akár magánszemélyként vagy vállalkozóként, cégként is!

Itt minden információt megtalálsz: https://www.myforest.hu/

10 millió fa

A beszédes nevű országos közösség célkitűzése, hogy 10 millió fát ültessen Magyarországon. A helyi közösségek munkáját szakértő team segíti, amiben megtalálhatók erdészek, kertészek és ökológusok is. Ez a legismertebb ilyen szerveződés az országban, amelynek szervezett működését a helyi Facebook csoportok összehangolt működése alapozza meg. Ismertségüket pedig a bevont ismert emberek is növelték (Pokorny Lia, Novák Péter). Jelenleg több, mint 97.000 fánál és 15.000 cserjénél tartanak és ezek a számok folyamatosan emelkednek.

Csatlakozz a projekthez támogatóként vagy akár résztvevőként!

https://10milliofa.hu/

Plan T

Egy átlagos fa egy év alatt a levelein keresztül több, mint 4.000 liter vizet is képes elpárologtatni, ezáltal hűteni a környezetét és javítani a levegő minőségét. Többek között ezért is van szükségünk minél több fára a városokban is. A Plan T kreatív és fiatalos lendülettel igyekszik hozzájárulni a fák számának növekedéséhez. A weboldalukon 2 féle poszter közül választhat az, aki hozzájárulna a faültetéshez. Minden eladott poszter 1 (vagy 3) m-es sorfát jelent, aminek akár nevet is adhatsz és nyomon követheted az életét.

Válassz egy posztert te is!

https://plan-t.hu/

4trees

A 4trees azért dolgozik, hogy egy olyan társadalomban éljünk, ahol mindenki tesz valamit a környezetvédelemért. Az alapítók két nagyobb szervezetet támogatnak a faültetésben, az egyik ezek közül a korábban bemutatott Myforest. Különböző, egyedi, kézzel készült karkötőket vásárolhatunk a 4trees oldalán, és minden 4 karkötő után 1 fa kerül elültetésre az együttműködő partnereknek köszönhetően.

Válassz egy karkötőt te is!

https://4trees.hu/

Külföldön

We Forest

Ez az egyik legnagyobb szervezet a világon, ami faültetéssel foglalkozik. Leginkább Közép-Afrikára, Ázsiára és Dél-Amerikára fókuszálnak a faültetések során, és eddig több, mint 48 millió fát ültettek ezeken a területeken. Együttműködő partnereik között olyan nemzetközi márkák is szerepelnek, mint a Nike, a DHL, a Mariott vagy a Shell.

Ismerd meg a szervezetet, aki a legtöbb fát ültette az elmúlt években!

https://www.weforest.org/

Ecosia

Az Ecosia teljesen más, mint az eddig felsorolt, “klasszikus” szervezetek. Innovatív módon közelítik meg a témát, de a céljuk ugyanaz: minél több fát ültetni. Az Ecosia egy környezetbarát keresőmotor (A tárhelyszolgáltatás és a működés is karbonsemleges! Arról, hogy ez hogy lehetséges, egy korábbi cikkben írtam.)

Minden elindított kereséssel hozzájárulunk egy újabb fa elültetéséhez, szóval kizárólag azzal is sokat tehetünk, ha a Google helyett ezt használjuk a mindennapokban.

Próbáld ki itt: https://www.ecosia.org/?c=en

One tree planted

Egy dollár. Egy fa. Ennyire egyszerű. A One tree planted célja pont ez: a lehető legegyszerűbbé tenni a faültetés és a támogatás folyamatát. A nonprofit szervezet világszerte új erdők telepítésén dolgozik 2014 óta. Az elmúlt években összesen több, mint 40 millió fát ültettek 43 különböző országban. A támogatás során kiválaszthatod, hogy melyik országba ültetnél fát, sőt, akár ajándékba is adhatod valakinek.

Tudj meg róluk többet itt: https://onetreeplanted.org/

Treedom

A Treedom is az előző szervezethez hasonlóan lehetőséget biztosít arra, hogy fát ajándékozz. Ráadásul itt a fa pontos fajtáját is kiválaszthatod és később a fejlődését is nyomon követheted egy speciális kód segítségével, ezáltal az egész folyamat sokkal személyesebbé válik. Eddig közel 3 millió fát ültettek el így a világ 17 országában.

Válassz egy fát te is!

https://www.treedom.net/en/

Hogyan tudod támogatni ezeket a faültetés projekteket?

A bemutatott projekteket többféle módon is támogathatod:

  • adományozhatsz egy bizonyos összeget
  • vásárolhatsz a termékeikből, ezzel támogatva a fák ültetését
  • ha vállalkozó vagy, a bevételed x %-át felajánlhatod
  • webshop tulajdonosként minden termék árának x %-át is fordíthatod erre a célra, ami egy plusz pont lehet a környezettudatos vásárlóid szemében is
  • csatlakozhatsz önkéntesként
  • segíthetsz a projektek népszerűsítésében

A támogatás bármelyik módját is választod és bármelyik szervezet is lesz az, amelyiket leginkább közel érzed magadhoz, egy kisebb összeggel (akár 1 dollárral) is sokat tehetsz és valódi változást érhetsz el!

Te melyik szervezetet támogatnád a faültetésben? Ha ismersz még olyat, ami felkerülhet a listára, írd meg nekem!

Források: xforest


Kövess engem instagramon is!