Követőszám vagy feliratkozók – melyik a fontosabb?


Követőszám vagy feliratkozók - melyik a fontosabb?

Ma, amikor insta követőszámokban és tiktok videó megtekintésekben mérjük a sikert, sokszor el is felejtjük megkérdőjelezni az egész hitelességét, fontosságát. Vajon tényleg ezek a legjobb mérőszámai egy brand, egy vállalkozás sikerének? Ezek a számok mutatják meg egy személyes márka, egy influencer értékét?

Bármit is építesz és bármi is a célod online, fontos, hogy minél több emberhez jusson el az üzeneted. Ez tény. Van azonban néhány dolog, ami kicsit árnyalja a képet…

Most akkor fontosak a számok vagy nem?

Ha nem csak hobbiként tekintesz az online kommunikációra, inkább üzleti szempontból fontos számodra, akkor számítanak a számok és foglalkoznod kell velük. Akkor nem elég, ha egy tartalom neked tetszik, fontos, hogy elérje azokat az embereket, akik relevánsak a vállalkozásod szempontjából, akiket érdekelhet az általad nyújtott termék vagy szolgáltatás.

“Oké, de akkor mégiscsak kell a sok követő…” – teljesen jogos gondolat, ez az általános vélekedés az online jelenléttel kapcsolatban, amit habár többen próbálnak elolszlatni, nincs könnyű dolguk. 

Szóval igen, kell, hogy legyenek követőid, kell, hogy sok embert érj el, de nem mindegy, hogy kiket. Egyáltalán nem mindegy, hogy az a követőbázis milyen emberekből áll – és itt most a “milyent” értsd úgy, hogy milyen érdeklődésű, mennyire elkötelezett, mennyire tartozik a te célcsoportodba.

Több szakértő is évek óta beszél a közösségépítés fontosságáról és arról, hogy a (követő)számok helyett érdemesebb lenne a minőségre helyeznünk a hangsúlyt. Ugyanis nem feltétlenül a nagy követőszám és a sok lájk teszi sikeressé a vállalkozásunkat.

Egy nemzetközileg elismert influencer lány mesélt nemrég arról az időszakról, amikor egy marketing ügynökségnek dolgozott és PR eseményeket szervezett. Teljesen nyíltan beszélt arról, hogy többször előfordult, hogy a sok ezer, sőt tízezer fős Insta oldallal rendelkező, legtrendibb influencerekkel promózott eseményekre alig néhány ember jött el. 

Hogy nem valódi követőkből állt a táboruk vagy csak inaktívak voltak, azt nem tudjuk, de ezen a ponton nem is számít.

Ami viszont számít ebből a sztoriból az az, hogy ne a mennyiségen legyen a fókusz. Fele akkora, de releváns és valós személyekből álló, aktív követőbázissal sokkal, de sokkal messzebbre jutsz.  Szóval itt a lényeg, ha el merjük végre engedni ezt a számfétist és az insta szivecskék hajszolását, akár egy pár száz fős bázissal is képesek lehetünk elérni az üzleti céljainkat.

Követőtábor vagy e-mail lista?

Én azt mondom, nem kell választanod, ez nem egy “vagy-vagy” kérdés. Viszont nagyobb hangsúlyt fektetnék a lista építésre, feliratkozók gyűjtésére, máris mondom, hogy miért.

Követők jönnek-mennek. Ha nem tudsz tartósan olyan tartalmat publikálni, ami érdekes, ami aktivitásra ösztönzi, inspirálja esetleg elgondolkodtatja, már ki is követett. Egy tizedmásodperc alatt megtörténik, és nem éred el többé, nem tudsz róla semmit, elvesztetted.

Arról nem beszélve, hogy sokan nem gondolnak bele, de az Instagram (vagy a Facebook, a Tiktok vagy bármelyik közösségi média platform) nem a miénk. Nem a saját felületünk és bármikor történhet olyan változás, amire nem vagyunk felkészülve és megnehezítheti a dolgunkat.

Ellenben, ha van egy releváns, érdeklődő és elkötelezett személyekből álló listád, sokkal jobb helyzetben vagy. Ők már egy közelebbi kapcsolatban állnak veled, valamiért megadták neked az e-mail címüket. Ezáltal akkor is eléred őket, ha a teljes közösségi média kikapcsol. (Jó, tudom mégis mekkora erre az esély?! De azért érted, mit akarok mondani…)

Ha megvan az e-mail címe, bármikor elérheted őt egy érdeklődő e-maillel, egy piackutatás miatt vagy megkeresheted egy új ajánlattal.

Ha egyszer már megszereztél ily módon valakit, sokkal költséghatékonyabb lesz az értékesítés, hiszen nem kell számolnod a hirdetési költséggel.

De honnan lesznek feliratkozóim?

Ahhoz, hogy valaki megadja neked az e-mail címét, értéket kell adnod. Ezt nem lehet elégszer kihangsúlyozni: tényleg értékes dolognak kell lennie, hiszen ha a feliratkozás után egy gyenge, értelmetlen tartalmat kap az kontraproduktív lesz.

Szóval olyat kell mutatnod, ami lelkesedést vált ki, ami érdekes és amin szinte meglepődik az ember, hogy ingyen odaadod – mert olyan jónak tűnik már a beharangozó is, hogy fizetős anyag is lehetne.

Ez lehet egy érdekes videós anyag, egy igényes katalógus, egy hasznos esettanulmány, egy zártkörű webinár vagy egy letölthető e-book. 

Ne feledd, ez az első lépés, sok esetben a bemutatkozási lehetőséged. A lehetőség arra, hogy a közösségi felületeken túl is megmutass valamit magadból, a vállalkozásodból. Ezért fontos, hogy ez olyan minőségű legyen, ami összhangban van a céggel, a márkáddal és a terméked, szolgáltatásod minőségével. Fontos, hogy azt az üzenetet közvetítsd az ingyenes anyagaid által is, ami áthatja a vállalkozásod.

Ehhez persze hozzátartozik mindezek vizuális megjelenése, az egységes arculat vagy akár a webes felület kialakítása is. Így ha ezek kivitelezéséhez egy megvalósító társat keresel, írj nekem bátran!


Kövess engem instagramon is!