Ma ünnepeljük a Föld napját


Ma ünnepeljük a Föld napját

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – “Egyedül semmire nem megyek, mégis mi változna ettől?!” Pontosan azokat szeretnék megszólítani a Föld napja keretében szervezett programok és rendezvények, akiket ehhez hasonló gondolatok tartanak vissza a környezettudatos(abb) életmódtól. Fontos, hogy lássák: senki nincs egyedül, ez egy közös projekt! Április 22-én a világ számos pontján hívják fel a figyelmet a bolygónk állapotának védelmére, ami most fontosabb, mint eddig bármikor.

Néhány bátor egyetemistának köszönhetjük a Föld napját

Idén már több, mint 50 éve ünnepeljük április 22-én a Föld napját. Ezen a napon a világ számos országában olyan eseményeket szerveznek, amelyekkel hatékonyan tudják felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára.

A mozgalom 1970-ben indult és Denis Hayes, amerikai egyetemista nevéhez köthető, aki barátaival együtt felemelte a szavát a környezetszennyezés és a pazarló életmód ellen. A megmozdulás olyan sikeresnek bizonyult, hogy az USA-ban szigorúbb törvények születtek és új környezetvédelmi szervezetek, programok alakultak.

Később a fiatalok létrehozták A Föld Napja Hírközpontot és megkezdték tevékenységüket, melynek során az egész világ figyelmét igyekeztek felhívni a környezetünket érintő egy-egy súlyosabb problémára.

Hamarosan a világ számos országa, köztük Magyarország is csatlakozott a kezdeményezésükhöz, és április 22-én több városban is rendezvényekkel, programokkal igyekeznek “népszerűsíteni” a környezettudatos életmódot.

Az üzenet fontosabb, mint valaha

Az utóbbi 5 év volt a legmelegebb (az 1900-as évek kezdete óta) és ez várhatóan csak fokozódni fog, ha nem történik drámai változás. Szakértők szerint 10 évünk van, hogy elkerüljük a 1,5 fokos hőmérséklet emelkedést.

Ezért most talán minden eddiginél fontosabb, hogy tudatosabbak legyünk a hétköznapokban is és szakítsunk a környezetszennyező szokásainkkal.

Mit tehetsz vállalkozóként?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez nem rajtunk múlik és hogy nem sok mindent tehetünk egy olyan nagy horderejű dologgal kapcsolatban, mint a környezetszennyezés vagy a globális felmelegedés. Pedig az igazság az, hogy nagyon is sok múlik rajtunk és azokon az aprónak tűnő rutin tevékenységeken, melyeket mindennap végzünk. 

Ezen kívül vállalkozóként is több lehetőség áll rendelkezésedre, ha szeretnéd környezettudatosabbá tenni a céged vagy a tevékenységed. Fizikai termékek esetén használhatsz például lebomló anyagból készülő csomagolóanyagot. Csatlakozhatsz különböző szervezetekhez és támogathatod őket (pl faültetés, vizek tisztítása) vagy akár saját programot, gyűjtést is szervezhetsz.

Ezekről bővebben olvashatsz ebben a cikkemben.

Információk forrása: fna.hu


Kövess engem instagramon is!