Mi lenne a vállalkozásoddal a közösségi média nélkül?


Mi lenne a vállalkozásoddal a közösségi média nélkül?

Képzeld el, hogy holnap reggel, mikor felébredsz és a reggeli kávé közben kezedbe veszed a telefonod, nem találod rajta azt a megszokott kék logót. A Facebook eltűnt és vele együtt az Instagram is. Mit csinálsz?

A kezdeti sokk után valószínűleg hamar megtalálod a módját, hogy kapcsolatba lépj a családoddal, a barátaiddal és a világ történéseiről is tudomást szerzel más forrásból. De vállalkozóként azonnal szembesülnél a következő problémával: hogyan fogom elérni a célcsoportom, hogy tartom a kapcsolatot az ügyfeleimmel és hogyan fogok újakat szerezni?!

Persze mindez csak akkor probléma, ha nincs weboldalad. És egyébként is, ez csak egy alaptalan elmélkedés… vagy mégsem?

Hiába a szép Insta feed…

A Facebook vagy az Instagram oldalad nem a tiéd. Ahogy a Youtube, a LinkedIn vagy a Pinterest profilod sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem is számítanak és nem kell velük foglalkoznod. Igenis fontosak, nagyban hozzájárulhatnak a vállalkozásod sikeréhez, ha jól használod őket. Ugyanakkor, egyfajta függőségi viszonyt is jelentenek. És itt most nem a felhasználói oldalra gondolok. Függőséget jelent nekünk vállalkozóként is, hiszen ha belegondolsz ki vagyunk szolgáltatva annak, hogy változtatják meg épp az Insta algoritmusát vagy mit lehet beleírni egy hirdetésbe a Facebook-on és mit nem.

Nem engedheted meg magadnak, hogy olyasmire alapozd a vállalkozásod, a megélhetésed, amire valójában nem lehetsz hatással. A közösségi oldalak ebbe a kategóriába tartoznak, nem tudod kontrollálni, hogy mi történik velük és hiába az illuzió, valójában nem a tieid – csak használod őket, ki tudja meddig.

Legyen saját felületed!

Sok vállalkozás esetében látom, hogy mindent egy lapra tesznek fel. Profi fotókat készítenek, lélegzetelállító insta feed-et építenek és önazonosan, kreatívan kommunikálnak. Viszont az Instán kívül máshol nem találod meg őket. Sokszor még a vásárlás vagy megrendelés is privát üzenetek által zajlik, nincs mögötte külön felület erre a célra.

Rájuk nézve kifejezetten kellemetlen lenne a cikk elején felvázolt forgatókönyv. 

Ha te inkább biztosra mennél és megfontoltan szeretnéd építeni a vállalkozásod, azt javaslom, mindenképp legyen egy saját felületed. Egy saját weboldal egyrészt komolyabbá teszi a márkád, profizmust és ezáltal megbízhatóságot sugall, másrészt pedig számtalan olyan lehetőséget biztosít, amit a közösségi oldalak nem. Nem csoda, hiszen nem ez a feladatuk.

Miért jó a saját weboldal?

A weboldalad az online rendszered központja lesz. Egy erős alap, amire építkezhetsz. Egy bázis, amihez a többi elem csatlakozik. A közösségi oldalakat úgy érdemes használnod, hogy általuk elérd a célcsoportod és aki érdeklődik a terméked vagy szolgáltatásod iránt, azt továbbtereld a weboldalad felé. Akár Facebook, akár Instagram, akár Youtube, végeredményben a cél az, hogy ezekről a felületekről a sajátodra tudd irányítani a követőidet

Ha pedig már ott vannak az oldaladon, érd el, hogy valamilyen módon kapcsolatba lépjenek veled, illetve hogy el tudd őket érni legközelebb is. Ennek remek módja a listaépítés, amikor is az e-mail címéért cserébe kínálsz valamit a látogatónak, pl. egy e-bookot vagy egy ingyenes webinart. A listaépítés fontosságáról az előző bejegyzésben írtam bővebben, amit itt tudsz elolvasni!

Ha úgy érzed itt az ideje, hogy egy komolyabb szintre emeld a vállalkozásod és profi online megjelenést szeretnél, tervezzük meg együtt a weboldalad! Nézd meg a csomag ajánlataimat és dolgozzunk együtt!


Kövess engem instagramon is!