Mi vár ránk 2023-ban? Íme a legfontosabb webdesign trendek


Mi vár ránk 2023-ban? Íme a legfontosabb webdesign trendek

Az év végéhez közeledve a legtöbb vállalkozó már a karácsonyi kampányán dolgozik, amit sok esetben egy kis megújulás követ, hiszen sokan szeretik felfrissíteni a megjelenésüket, online kommunikációjukat januárban. Ha te is erre készülsz, különösen hasznos lehet számodra ez a cikk, amiben megmutatom, hogy milyen trendek várhatóak 2023-ban a webdesign területén

Nem csak designerként fontos, hogy képben legyünk a trendekkel…

Ha tudjuk, hogy merre tart a világ, mik az uralkodó irányzatok – legyen szó bármilyen területről – egy lépéssel a többiek előtt járhatunk, ami lehetővé tesz egy professzionálisabb működést.

Ami nem változik és 2023-ban is velünk marad:

  • felhasználóbarát megjelenés, könnyű navigáció
  • gyors betöltődés
  • mobilra optimalizált weboldalak
  • színátmenetek használata

Ezekre érdemes lesz figyelni, ha modern online megjelenésre vágysz

Gyorsaság

Ez továbbra is az első helyen áll UX és SEO szempontból is, ami nagy eséllyel a következő években sem fog változni. Kutatásokkal igazolható, hogy minél rövidebb a betöltődési idő, annál nagyobb a konverziós arány.

Parallax

Egy jelenleg is népszerű dinamikus elem, ami görgetéskor játszik fontos szerepet. Tudod, ez az, amikor a háttérben lévő kép vagy videó “elcsúszik” a szöveg alatt, ahogy görgetsz. A parallax effekt mélységet, textúrát ad az oldalnak, miközben előtérbe helyezi a tartalmat.

Egyedi kurzor

Egy újdonság, amivel igazán egyedivé teheted a weboldalad megjelenését és extra felhasználói élményt nyújthatsz. Mit is jelent ez? Arról van szó, hogy a weboldalad látogatásakor a kurzor megjelenése megváltozik, akár egyedi animációt kap, ezáltal meglepetést okoz a látogatónak. Márkaépítő elemként kreatívan használható, érdemes elgondolkodni rajta!

Asszimetrikus megoldások

2023-ban annyira vágyunk az újdonságra, a szokatlan, friss megoldásokra és “valami másra”, hogy a szabályos megjelenést egy picit felrúgjuk a webdesign-ban is és előnyt élveznek a ferde vonalak, levágott sarkak és minden, ami asszimetrikus.

Természetes formák

A geometrikus formák népszerűek voltak az utóbbi időben, most viszont kicsit visszakanyarodunk és a természetes formáké lesz a főszerep. Ahogy azt az előző pontban írtam, előnyt élvez majd az asszimetria, ehhez pedig kitűnően társulnak a természetes formák, organikus textúrák.

Mikro interakció

A finom kis mozgások igazán elegáns megjelenést biztosítanak. Nem kell, hogy az egész ikon beússzon és hangsúlyos legyen, elég ha picit megmozdul. Mikro interakció például az is, amikor a gomb színe vagy formája megváltozik, amikor rá akarsz kattintani vagy ha például egy ollót ábrázoló ikon kinyílik és összecsukódik, esetleg egy színátmenetes háttér is kap egy pici áramló mozgást. Ezek egyike sem követeli magának azonnal a látogató figyelmét, viszont hozzájárulnak a kifinomult, kellemes összhatáshoz.

Hüvelykujj-barát

Figyelembe véve, hogy a látogatók jelentős része mobilról internetezik, a reszponzív weboldal ma már nem előny, hanem alapkövetelmény. Azonban ezen belül is fontos figyelni néhány apróságnak tűnő dologra, hogy minél jobb felhasználó élményt nyújtson az oldalunk egy mobilképernyőn is. Ezek közül a legfontosabb, hogy “hüvelykujj-barát” legyen az oldalunk. Vagyis, hogy a telefont egy kézben tartva is könnyen kezelhető legyen az oldal, a hüvelyujjunkkal könnyen, erőfeszítés nélkül elérjük a fontos elemeket, gombokat.

Címlap megjelenés

Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a weboldalak jellemzően egy nagy méretű, teljes szélességű képpel kezdődnek és ezen olvasható a címsor. Ez lett az általános megjelenés. Viszont a 2023-mas év ebben is újítást hoz, hiszen ha ki szeretnénk tűnni, ideje elfelejteni a berögzött dolgokat. Az előrejelzések szerint nagyobb figyelmet fognak kapni a szép betűtípusok és a jól megírt, beszédes és kreatív címsorok. Képek helyett pedig használhatunk akár csak egy színes hátteret, a főszerep a szövegé és a stílusos, különleges betűké, akár csak egy újság címlapján.

Egyedi illusztrációk

A stock fotók és grafikák ideje lejárt! A látogatók egyre inkább az egyediséget keresik. Ami remek lehetőséget nyújt a kreatív vállalkozóknak, hiszen sokan nem fognak ilyesmivel vesződni, aki viszont igen, az könnyedén megnyerheti magának a tucat megoldásoktól besokallt látogatókat. Nyűgözd le őket egyedi, az arculatodhoz, cégedhez illő ikon készlettel és grafikákkal, amikkel biztosan nem találkoznak máshol!

Dark mode

Erről már egy korábbi cikkemben írtam, amit itt tudsz elolvasni!

A dark mode lehetővé teszi, hogy kevesebb energiát igényeljen a weboldal megjelenítése, ami + 1 lépés a környezettudatos weboldal felé. Ez a praktikus része. Emellett pedig stílusos és elegáns megjelenést nyújt, lehetővé teszi az egyes elemek kiemelését, hangsúlyozását pusztán a sötét-világos kontrasztot használva.

Hogyan alkalmazhatod mindezt a gyakorlatban?

Remélem tetszett a lista és érdekesnek találtad a 2023-mas webdesign trend előrejelzést. Ha a lista bármelyik pontjánál felcsillant a szemed és elkezdtél azon gondolkozni, hogyan lehetne ezt a te weboldaladon is megvalósítani, vedd fel velem a kapcsolatot! Egyedi megoldásokkal segítek, hogy az online megjelenésed ne csak trendi, hanem felhasználóbarát is legyen!

Webdesign nformációk forrása: theedigital


Kövess engem instagramon is!