Milyen hatással van egy szín a vállalkozásodra?


Milyen hatással van egy szín a vállalkozásodra?

Amikor vállalkozóként kilépsz a nyilvánosság elé és elkezded használni az online felületeket, az elsődleges célod, hogy új érdeklődőket, vásárlókat, ügyfeleket szerezz. Vagyis, hogy hatást gyakorolj a számodra releváns emberekre, hogy észrevegyenek és első ránézésre is értsék / érezzék azt, amit a márkád képvisel.

Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy egy tudatosan kialakított megjelenéssel kommunikálj. “De tényleg számít ez? Komolyan ekkora jelentősége van, hogy kék vagy piros feliratokat használok?” Tudom, hogy sokan hasonló gondolatokkal olvassák most ezeket a sorokat, ezért készítettem egy összefoglalót arról, miért is olyan fontosak a színek vállalkozói nézőpontból.

Te kire bíznád az életed?

Oké… nem kell ilyen messzire menni, beszélhetünk az autódról, a fogadról, a hajadról vagy a házadról. Bármelyikről is legyen szó, a fennálló probléma megoldásához biztosan olyasvalakit szeretnél választani, akiben megbízol és akiről tudod, hogy profi a szakmájában.

De mégis honnan tudhatnád ezt, ha még soha nem dolgoztál vele és nem ismerted korábban? Egyrészt támaszkodhatsz az ajánlásokra, mások véleményére, másrészt viszont a megjelenése és a kommunikációja alapján fogsz döntést hozni. Akár tudatos mindez, akár nem.

Sokszor ugyanis észre sem vesszük, milyen folyamatok zajlanak bennünk egy döntés megszületése előtt.

Vállalkozóként viszont ezekről érdemes egy kicsivel többet tudnod és tudatosan használnod a saját sikered érdekében.

“Áááh, szóval ti designerek, ezzel manipuláltok minket folyamatosan?!” – igen, tudom, hogy van, akiben ez is felmerül és nincs vele semmi gond. Alapvetően egy terület alapos ismerete és a megszerzett tudás nem jó vagy rossz. A szándék dönti el, hogy melyik táborba tartozik. Ha te 100%-ig meg vagy róla győződve, hogy az a termék vagy szolgáltatás, amit nyújtasz kiváló minőségű, valódi és értékes segítséget jelent az emberek számára, miért ne követnél el mindent annak érdekében, hogy ezt megmutasd nekik? Ha tudod, hogy amid van, segít és problémáktól szabadítja meg őket, kötelességed eljuttatni hozzájuk ezt az infot, illetve lehetőséget. Legalábbis szerintem. 🙂 Ha te is egyetértesz és szeretnéd tudatosan alakítani a megjelenésed, olvass tovább!

Nem csak színt választasz…

A színek a vizuális kommunikáció alapvető elemei és egy egész tudományág, a színtan (színdinamika) foglalkozik velük. Ha részletesebben érdekel a téma, érdemes belemélyedni, most viszont csak a felszínen maradunk.

Amikor kiválasztasz egy színt, amit a weboldaladon és a közösségi médiában használni szeretnél, valójában nem csak egy színt választasz. Csomagban járnak hozzá az általa kiváltott érzések, a hozzákapcsolt gondolatok és a közvetített értékek, rejtett jelentések is. A színek ugyanis olyan erősen hatnak ránk, hogy akár testi tüneteket, érzeteket is felerősíthetnek vagy épp ellenkezőleg. Nem véletlenül találkozunk az orvosi rendelőkben a piros helyett halvány zölddel és fehérrel…

Jöjjön néhány példa és segítség a “saját színed” megtalálásához!

Kék – nyugodt és megbízható

Rengeteg ember kedvenc színei között szerepel a kék és sokan kötik hozzá a tengert, a vizet. Ebből kifolyólag nyugalmat, megbízhatóságot és biztonságot, komolyságot sugároz. A hűvösebb árnyalatait fehérrel és szürkével együtt gyakran használják informatikai cégek, ügyvédek, multinacionális vállalatok.

Zöld – friss és természetes

Maga a természet. Ezért az egészséges életmódhoz köthető márkák előszeretettel használják, a természetesség érzetét tovább fokozva sárgával vagy akár világoskékkel kombinálva.

Fehér – egyszerű és ártatlan

A fehér mindig a tisztaságot, egyszerűséget képviseli, ugyanakkor korántsem unalmas. A megfelelő színnel kombinálva kitűnően alkalmazható az elegancia, letisztultság közvetítésére. 

Fekete – titokzatos és elegáns

Sok mindent jelenthet. Egyaránt lehet egy komor, sötét arculat belőle, de jelentheti az eleganciát és az időtálló letisztultságot is. Különböző luxusmárkák gyakran alkalmazzák arannyal kiegészítve.

Piros – szenvedélyes és tettrekész

Erről talán mindenkinek a szenvedély, az érzelmek jutnak az eszébe. Nagyon intenzív szín, ehhez mérten intenzív hatással. Jelentheti az érzelmek mellett a veszélyt is és gyakran alkalmazzák figyelemfelhívó jellege miatt például veszélyes helyzetek vagy akciók jelzésére.

Egyes felmérések szerint a piros és fehér kombinációja jelenti a legfigyelemfelkeltőbb szín párosítást.

Sárga – játékos és vidám

A mi kultúránkban az irigységet is ehhez a színhez kapcsoljuk, de sokkal inkább szimbolizálja a gyermeki lelkesedést, a játékosságot és a kíváncsiságot. Jó választás gyerekeknek szóló termékekhez vagy különféle szabadtéri időtöltéssel, szórakozással kapcsolatos kommunikációhoz.

Narancs – kreatív és energikus

Intenzív szín, ami életerőt, energiát sugároz és egyaránt jelképezi a boldogságot, az erőt és a kreativitást. Olyan márkáknak ajánlott, akiknél ezek fontos szerepet játszanak, jó választás például egy marketing vagy reklám ügynökség számára.

Rózsaszín – fiatalos és nőies

Egyértelműen “lányos” szín, amit legtöbben a fiatalsággal, az ártatlansággal és a gyengédséggel kötnek össze. Persze árnyalattól függően itt is több irányba indulhatunk, egy erős ciklámen például inkább nőies és energikus, míg egy halvány púder rózsaszín, finom és elegáns.

Lila – gazdagság és fantázia

Egy különleges szín, ami egyszerre képviseli a luxust, a magas minőséget és a bizonytalanságot, az álmok ingatag talaját. Gyakran választják ezotériával, spirituális dolgokkal kapcsolatos megjelenéshez a misztikussága miatt. Jó választás azoknak a márkáknak, akiknek fontos jellemzője a kreativitás és az álmodozás.

Te melyiket választod?

Ha megvan a kiválasztott szín vagy színpár, már megtetted az első lépést egy önazonos online arculat kialakításához, ami segít a végső cél vagyis az üzeneted hatékony átadásának elérésében.

Ehhez hozzátesz még a betűtípus és a különböző grafikai elemek, a képek, amiket használsz, illetve a szövegek is. Mindez együtt jelenti a márkád stílusát.

Ha szeretnéd profin alkalmazni a színeket és megtalálni a vállalkozásodhoz leginkább illő árnyalatokat, írj nekem és segítek, hogy profi arculattal kommunikálj!


Kövess engem instagramon is!