Zöld tárhelyek


Zöld tárhelyek

Ha weboldalt vagy webshopot tervezel, tárhelyre szükséged lesz. Nem mindegy azonban, hogy a tárhelyszolgáltató a működése során hogyan hat a környezetünkre és tesz-e lépéseket a káros hatások csökkentésére.

Tekintve, hogy életünk minden területén egyre nagyobb figyelmet követel magának a fenntarthatóság és a környezettudatosság, szép lassan az elavult tárhelyek is átadják helyüket a modernebb, környezetbarát megoldásokat nyújtó cégeknek. De mit is jelent ez pontosan és hogyan lehet egy tárhely környezetbarát? Olvass tovább a részletekért!

Mit jelen a “zöld” tárhely kifejezés?

A megszokott tárhely szolgáltatás egy újabb, fenntarthatóbb formáját jelenti, amelyben a szolgáltató igyekszik a működésével járó negatív környezeti hatásokat valamilyen módon minimálisra csökkenteni.

Miért van erre szükség? Az online világ, amiben élünk és aminek elemei teljesen természetesek számunkra, a világ szén-dioxid kibocsátásának közel 10 %-áért felelős, ami talán nem tűnik soknak, de ez a szám folyamatosan emelkedik. Épp ezért fontos tisztában lennünk azzal is, hogy mit tehetünk ez ellen egyszerű felhasználóként is.

A tárhelyek alapvetően háromféleképpen tudják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat:

  • Kompenzálják a károsanyag kibocsátást karbonsemlegesítő projektek támogatásával.
  • Megújuló forrásból szerzik be a működésükhöz szükséges áramot (ilyen a nap- szélenergia, geotermikus energia, hullámenergia, az üzemanyag-cellák vagy a vízenergia).
  • Saját megújuló forrással működnek, így minimálisan vannak csak rászorulva a központi szolgáltatásra.
  • Vannak cégek, akik az éves villanyszámlájuk akár 400%-át is képesek “visszaadni” megújuló forrásokból vagy karbonsemlegesítést célzó projektek támogatásával, ami igazán figyelemreméltó adat.

Mit jelent a karbonsemlegesítés?

Gyakran az okozott kárt nem tudjuk semmissé tenni, de tehetünk valamit azért, hogy helyrehozzuk. Ezen az elven működnek azok a cégek is, amelyek a károsanyag kibocsátásukat úgy ellensúlyozzák, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos projekteket, szervezeteket támogatnak a kibocsátott széndioxiddal megegyező mértékben. 

Ilyen projekt lehet például a fa ültetés, zöld területek létesítése, és az erdők védelmét célzó intézkedések, fejlesztések is.

A működés során keletkező szén-dioxid mennyiség kiszámolható és ellensúlyozható, ezáltal a weboldalad akkor is lehet környezetbarát, ha esetleg nem ilyen tárhely működteti és nem akarod elköltöztetni sem. Ilyenkor választhatsz egy számodra szimpatikus projektet, amit támogatsz. Ehhez az előző bejegyzésben adtam néhány ötletet és arról is írtam, hogyan tudod mindezt megjeleníteni a weboldaladon. (Hogyan teheted környezettudatossá a vállalkozásod?)

Ha pedig segítséget kérnél a megfelelő tárhely szolgáltató kiválasztásában vagy a weboldalad megtervezésében, írj nekem itt!

Források: wikipedia | kornyezetvedelem | hostadvice


Kövess engem instagramon is!