Karbonsemleges honlapok

Fenntartható weboldal

Fenntarthatóságra épülő márkaépítés

Egyre fontosabbá válik a vásárlók számára, hogy a választott termék vagy szolgáltatás környezettudatos legyen. Az utóbbi évek tapasztalatai is ezt mutatják, hiszen a magyar háztartások több, mint 70%-ában előfordult már, hogy inkább a magasabb árú, de környezetbarát terméket választották. Ez a tendencia pedig vélhetően csak fokozódni fog a következő években. Érdemes tehát átgondolnod, hogyan tudsz ehhez kapcsolódni a vállalkozásoddal. Több szempontból is persze. Hiszen azontúl, hogy egy jó ügyet szolgálhatsz és tehetsz valamit a környezetünkért, a jövőnkért, mindezzel a saját márkádat is erősíted.

Mit jelen a “zöld” tárhely kifejezés?

A megszokott tárhely szolgáltatás egy újabb, fenntarthatóbb formáját jelenti, amelyben a szolgáltató igyekszik a működésével járó negatív környezeti hatásokat valamilyen módon minimálisra csökkenteni.

Miért van erre szükség? Az online világ, amiben élünk és aminek elemei teljesen természetesek számunkra, a világ szén-dioxid kibocsátásának közel 10 %-áért felelős, ami talán nem tűnik soknak, de ez a szám folyamatosan emelkedik. Épp ezért fontos tisztában lennünk azzal is, hogy mit tehetünk ez ellen egyszerű felhasználóként is.

SEO és szöveges tartalom

A keresőoptimalizálás témaköre elsőre nem is igazán kapcsolódik a környezettudatossághoz, pedig ha belegondolunk nagyon is logikus, hogy helyet kap ebben a listában.

A SEO célja ugyanis, hogy a releváns érdeklődésű emberek minél célzottabban találjanak rá konkrétan arra az információra az oldalon, ami őket érdekli. Ha pedig ezt hatékonyan elérik, rövidebb idő alatt találják meg, amit keresnek, akkor kevesebb időt töltenek felesleges böngészéssel, ezáltal kevesebb energiát fogyaszt ez a folyamat és persze a felhasználók is elégedettebbek. Hasonló a helyzet a szöveges tartalmakkal is: mindig figyeljünk rá, hogy felesleges, értéktelen tartalommal ne “tartsuk a képernyő előtt” a látogatót. A weboldalra kerülő szövegek legyenek tudatosan összeállítva, az előzetesen meghatározott céloknak megfelelően.

Betűtípusok

A megfelelő betűtípusok kiválasztása fontos része a vállalkozás arculatának. Ha azonban az energiatakarékosság fontos szempont, érdemes egy “alap” betűtípust használni a weboldalon, hogy ne kelljen mindig betölteni a betűtípus fájlokat. Ilyen pl az Arial vagy a Times New Roman, amiket mindenki ismer. 

Persze design szempontból, ezeknél vannak sokkal látványosabb betűtípusok, én azt gondolom érdemes megtalálni ebben is az arany középutat. Túl sok különböző betűtípus használata egyébként sem javasolt a letisztult, elegáns megjelenés miatt, érdemes minimalizálni a variációk számát.

Mit csinál egy környezettudatos designer?

Egy környezettudatos webdesigner célja, hogy olyan módszereket keressen és alkalmazzon a munkája során, amelyekkel csökkenteni tudja a weboldal energia fogyasztását, miközben az kiváló felhasználói élményt nyújt a látogatóinak.

Mit jelent a karbonsemlegesítés?

Gyakran az okozott kárt nem tudjuk semmissé tenni, de tehetünk valamit azért, hogy helyrehozzuk. Ezen az elven működnek azok a cégek is, amelyek a károsanyag kibocsátásukat úgy ellensúlyozzák, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos projekteket, szervezeteket támogatnak a kibocsátott széndioxiddal megegyező mértékben.

Ilyen projekt lehet például a fa ültetés, zöld területek létesítése, és az erdők védelmét célzó intézkedések, fejlesztések is. A működés során keletkező szén-dioxid mennyiség kiszámolható és ellensúlyozható, ezáltal a weboldalad akkor is lehet környezetbarát, ha esetleg nem ilyen tárhely működteti és nem akarod elköltöztetni sem. Ilyenkor választhatsz egy számodra szimpatikus projektet, amit támogatsz.

UX design

Webdesignerként a célunk, hogy a weboldal használata egyszerű, egyértelmű legyen és a látogatók könnyen megtalálják az információt, amit keresnek, nagy számban végrehajtsák a célként kitűzött tevékenységet. Lehet ez a vásárlás, egy űrlap kitöltése, üzenet írása vagy egy dokumentum letöltése. A lényeg ebben az esetben is az, hogy felesleges plusz körökkel, oldalak betöltésével ne terheljük se a felhasználót se a környezetet, egyszerűsítsük le a folyamatot a hatékonyság érdekében.

Képek és videók mérete

A legnagyobb adatforgalmat a weboldalon elhelyezett képek és videók okozzák. Ezért érdemes megfontoltan bánni ezekkel az elemekkel. Egyrészt mindig optimális méretben feltölteni a képeket, felesleges túl nagy méretben, hiszen a nagyobb fájl méret, több energiát is fog igénybe venni és általában nem tesz hozzá a felhasználói élményhez. Másrészt pedig a tervezés során átgondolni, hogy hol van szükség valóban a képi tartalomra, van-e hozzáadott értéke, ki tudjuk-e váltani a fotót esetleg egy grafikával. Videó esetében figyeljünk rá, hogy ne induljon el automatikusan és próbáljunk rövid, hatékony videós tartalmakat készíteni, felhasználni.